A fekete áfonya a hangafélék családjába tartozó gyümölcstermő növény. Termését és levelét a népi gyógyászat is felhasználja.
Népies nevei: havasi meggy, boronyica, havasi meggykoró, kakojza, kukajsza, kokojza, molabogyó, afinya.
A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) főként kulináris értékei miatt népszerű, gyakori összetevője az erdei gyümölcsökkel készített ételeknek, elsősorban süteményeknek és fagylaltoknak.
Az viszont már kevésbé közismert, hogy ez a savanykás, mégis kellemes ízű, bogyó, számtalan egészségmegőrző és gyógyító hatással rendelkezik.
Észak-Európában őshonos, egészen 2500 méteres magasságig megterem.
Érési ideje viszont meglehetősen rövid, frissen elsősorban júliusban és augusztusban juthatunk hozzá.
Gyógyhatásai
100 g fekete áfonya mindössze 27 kalória, így nagyszerű fogyókúrás ételnek számít. Találhatunk benne szénhidrátokat, növényi rostot, fehérjéket és elenyésző mennyiségű növényi zsírt.
A fekete áfonya koleszterinmentes, gazdag viszont ásványi anyagokban, kalciumban, káliumban, nátriumban, vasban, valamint foszforban.
Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, hiszen 100 grammban 44 mg található, ami vetekszik a citrusokéval.
Ennek is köszönhető, hogy erős antioxidáns hatású, hozzájárul a gyulladások, érbetegségek megelőzéséhez és kezeléséhez.
A fekete áfonya szemre is kiváló, csökkenti a szürkehályog kockázatát, támogatja a szívműködést, fertőtlenítő és baktériumölő hatása révén a húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésében is segítségünkre lehet.
Felfázás esetén, fogyasszunk belőle minél többet:
ehetjük nyersen, vagy akár joghurtba keverve. Utóbbival azért hatásosabb, mert így probiotikumot is beviszünk a szervezetünkbe.
Jó választás a kipréselt leve vagy a por alakban beszerezhető étrend-kiegészítő változata is.
Sőt, készíthetünk belőle lekvárt, szirupot:
a fekete áfonya italból elég belőle egy kisebb adag, és vérkeringésünk máris felfrissül.
Segítségével nemcsak ereinket erősíthetjük, de a visszeres problémákat is csökkenthetjük.
Rendszeres fogyasztásával enyhül az elnehezedett végtagok miatti, rossz érzés, valamint halványodhatnak a megpattant hajszálerek.
Ezeket a hatásait az antocianineknek köszönhetjük, amelyek segítenek megelőzni az értágulást, véralvadásgátló tulajdonságuk révén csökkentik a plakkosodás, és ezáltal a különböző embóliák kialakulásának esélyét.
A fekete áfonya, hála antioxidáns pterostilben taralmának, mérsékelheti a triglicerid szintjét a vérben, ezzel egyidejűleg, szabályozza és szinten tartja a megfelelő vércukorszintet.
Hasonlóan a vörös áfonyához, a fekete áfonya hatékonyan kezeli a gyulladásokat.
Támogatja a különféle akut, vagy krónikus bélgyulladások gyógyulását, jó szolgálatot tehet ételmérgezés, gyomorfekély, IBS esetén.
Hatékonyan veszi fel a harcot a szezonális megbetegedések (influenza, megfázás) tüneteivel, elősegíti az allergiás megbetegedések megelőzését.
Mivel természetes hashajtó, hatékony megoldást nyújt székrekedés ellen, vastartalma hozzájárul a vérszegénység kezeléséhez.
Antioxidáns vitaminjai és flavonoidjai felveszik a harcot az idő előtti sejtöregedést, DNS károsodást, rákot, érrendszeri problémákat és gyulladásokat okozó, káros, szabad gyökökkel szemben.
Nemcsak belülről javítja egészségünket, rendszeres fogyasztásával bőrünk szebb és fiatalosabb lesz. Előnyösen befolyásolja a faggyúmirigyek működését, így a haj zsírosodásától is kevésbé kell tartanunk, ha étrendünkbe beiktatjuk a fekete áfonyát.
Ne feledjük azonban, hogy mint minden élelmiszer, a fekete áfonya fogyasztásának is lehetnek nem várt következményei.
Előfordulhat enyhe lefolyású hasmenés, hasfájás, fejfájás, hányás, amelyek azonnal megszűnnek, ha nem eszünk többet a gyümölcsből.
Népies nevei: havasi meggy, boronyica, havasi meggykoró, kakojza, kukajsza, kokojza, molabogyó, afinya.
A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) főként kulináris értékei miatt népszerű, gyakori összetevője az erdei gyümölcsökkel készített ételeknek, elsősorban süteményeknek és fagylaltoknak.
Az viszont már kevésbé közismert, hogy ez a savanykás, mégis kellemes ízű, bogyó, számtalan egészségmegőrző és gyógyító hatással rendelkezik.
Észak-Európában őshonos, egészen 2500 méteres magasságig megterem.
Érési ideje viszont meglehetősen rövid, frissen elsősorban júliusban és augusztusban juthatunk hozzá.
Gyógyhatásai
100 g fekete áfonya mindössze 27 kalória, így nagyszerű fogyókúrás ételnek számít. Találhatunk benne szénhidrátokat, növényi rostot, fehérjéket és elenyésző mennyiségű növényi zsírt.
A fekete áfonya koleszterinmentes, gazdag viszont ásványi anyagokban, kalciumban, káliumban, nátriumban, vasban, valamint foszforban.
Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, hiszen 100 grammban 44 mg található, ami vetekszik a citrusokéval.
Ennek is köszönhető, hogy erős antioxidáns hatású, hozzájárul a gyulladások, érbetegségek megelőzéséhez és kezeléséhez.
A fekete áfonya szemre is kiváló, csökkenti a szürkehályog kockázatát, támogatja a szívműködést, fertőtlenítő és baktériumölő hatása révén a húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésében is segítségünkre lehet.
Felfázás esetén, fogyasszunk belőle minél többet:
ehetjük nyersen, vagy akár joghurtba keverve. Utóbbival azért hatásosabb, mert így probiotikumot is beviszünk a szervezetünkbe.
Jó választás a kipréselt leve vagy a por alakban beszerezhető étrend-kiegészítő változata is.
Sőt, készíthetünk belőle lekvárt, szirupot:
a fekete áfonya italból elég belőle egy kisebb adag, és vérkeringésünk máris felfrissül.
Segítségével nemcsak ereinket erősíthetjük, de a visszeres problémákat is csökkenthetjük.
Rendszeres fogyasztásával enyhül az elnehezedett végtagok miatti, rossz érzés, valamint halványodhatnak a megpattant hajszálerek.
Ezeket a hatásait az antocianineknek köszönhetjük, amelyek segítenek megelőzni az értágulást, véralvadásgátló tulajdonságuk révén csökkentik a plakkosodás, és ezáltal a különböző embóliák kialakulásának esélyét.
A fekete áfonya, hála antioxidáns pterostilben taralmának, mérsékelheti a triglicerid szintjét a vérben, ezzel egyidejűleg, szabályozza és szinten tartja a megfelelő vércukorszintet.
Hasonlóan a vörös áfonyához, a fekete áfonya hatékonyan kezeli a gyulladásokat.
Támogatja a különféle akut, vagy krónikus bélgyulladások gyógyulását, jó szolgálatot tehet ételmérgezés, gyomorfekély, IBS esetén.
Hatékonyan veszi fel a harcot a szezonális megbetegedések (influenza, megfázás) tüneteivel, elősegíti az allergiás megbetegedések megelőzését.
Mivel természetes hashajtó, hatékony megoldást nyújt székrekedés ellen, vastartalma hozzájárul a vérszegénység kezeléséhez.
Antioxidáns vitaminjai és flavonoidjai felveszik a harcot az idő előtti sejtöregedést, DNS károsodást, rákot, érrendszeri problémákat és gyulladásokat okozó, káros, szabad gyökökkel szemben.
Nemcsak belülről javítja egészségünket, rendszeres fogyasztásával bőrünk szebb és fiatalosabb lesz. Előnyösen befolyásolja a faggyúmirigyek működését, így a haj zsírosodásától is kevésbé kell tartanunk, ha étrendünkbe beiktatjuk a fekete áfonyát.
Ne feledjük azonban, hogy mint minden élelmiszer, a fekete áfonya fogyasztásának is lehetnek nem várt következményei.
Előfordulhat enyhe lefolyású hasmenés, hasfájás, fejfájás, hányás, amelyek azonnal megszűnnek, ha nem eszünk többet a gyümölcsből.