A baktérium lehet barátságos, illetve káros
A kooperatív "probiotikus" baktérium támogatja az emésztést, segíti a tápanyagok felszabadulását és védi a beleket a veszélyesebb kórokozóktól.
A nem kooperatív, "patogén" baktérium elvonja a szervezettől az ételt és a tápanyagokat, méreganyagokat bocsát ki, elzárja a testet, és fertőző betegségeket okoz.
Egy egészséges ember beleiben körülbelül ezer baktérumfaj él, miközben a bélbetegséggel küzdő emberekben tipikusan kevesebb, nagyjából hétszázötven faj található, ugyanis a patogén baktériumok elűzik a probiotikus fajokat.
Márpedig az ember bélbaktérumainak jelentős szerepük van az egészségben.
Az élelmi rostok - az emberek számára emészthetetlen, ám a bélbaktériumok számára emészthető növényi részek - segítenek meghatározni az ember bélbaktériumainak a jellegét.
A rostok mennyisége azt mutatja meg, hogy mennyi baktérium él a bélben, a típusa pedig azt, hogy milyen fajok.
A káros rostok
Bizonyos rostok - például a gabonafélék rostjai - úgy tűnik károsak!
A gabonarostokkal két fő probléma van: az egyik, hogy mérgező fehérjéket tartalmaznak - mint glutén, illetve olyan rostokat, amelyek felsérthetik a bélfalat.
A hagyományos orvosi felfogás szerint azonban mindezek ellenére is ajánlják a teljeskiőrlésű gabonarostokat.
Dr. Paul L. McNeil ezt így magyarázza:
Amikor rostban gazdag ételeket eszünk, azok nekiütköznek a gyomorbél rendszert burkoló sejteknek, és roncsolják a külső felszínüket.
Szerintünk ezek az ütközések és sérülések növelik a síkosító nyálka mennyiségét. Ez pedig jó dolog.
Kissé ellentmondásosnak tűnhet de az a véleményünk, hogy a sejtszintű sérülések javíthatják az egész gyomor és bélrendszer egészségét.
Az állítást egyetlen egy klinikai kísérletben vizsgálták, az 1989-ben közétett DART vizsgálatban (Diet and Reinfarction Trial - az étrend és az újbóli infarktus közötti kapcsolat vizsgálatára.)
A kísérletben 2033 brit beteg vett részt, akiknek korábban már volt szívrohamuk, és egy magas rostartalmú étrenden élő csoporthot hasonlítottak össze egy kontrollcsoporttal.
A magas rosttartalmú étrendek élők teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, s a gabonarost-bevitelüket napi 9 grammról 17 grammra emelték.
És az eredmény?
A két évig tartó vizsgálat alatt a magas rostartalmú étrenden élők csoportjában 22 % -kal magasabb volt a halálozás:
a kontrollcsoportban 9.9%, míg a magas rosttartalmú étrenden élőknél 12,1%.
A vajsav előnyös hatásai
A bél egy anareob környezet, azaz nincs benne oxigén.
Ez megakadályozza, hogy a baktérium a zsírokat alakítsák át, és arra kényszeríti őket, hogy a zsírok helyett a a saját oxigénnel rendelkező szénhidrátokat használják.
A szénhidrátok erjedésének melléktermékeként a baktériumok olyan rövid láncú zsírokat hoznak létre, mint a propionált, a vajsav (butirát) és az acetát.
Mivel a baktériumok maguknak nem tudják felhasználni ezeket a zsírokat, ezért azok bekerülnek a testbe.
A bélbaktériumoktól származó rövid láncú zsírok a belekben élő colonocyták elsődleges energiaforrásai, és a test kalóriaigényének akár 7%-át is fedezik.
Ezek közül a rövid láncú zsírok közül a legfontosabb a vajsav, amely egy négy szénatomos, telített zsír.
Figyelemre méltó, hogy a butirát milyen sokféleképpen javítja az egészséget.
1, Megelőzi az elhízást
A butirát javította az inzulinérzékenységet a patkányoknál, és megelőzve az elhízást.
Talán ez az, amire az elhízott embereknek a leginkább szükségük van: egy jó adag butiráttermelő bélbaktériumkúra.
2, Gyógyítja a beleket
Butirátpótlást vagy beöntést már alkalmaztak Chron betegeknél és colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) betegségekben szenvedőknél is.
3, Javítja a bélfal egészségét
A vajsav csökkenti a bélfal áteresztőképességét, így megelőzi, hogy a toxinok és más kórokozók átszivoragjanak a testbe.
4, Enyhíti a székrekedést
A rozs rostja a búzakorpához képest 63%-kal növelte a vajsavtermelést, 1.4%-kal növelte a heti székelések számát.
Puhább lett tőle a széklet és megkönnyítette a székelést.
5, Segít megelőzni a vastagbélrákot
A vajsav arra ösztönzi a rákos sejteket, hogy normál sejtekké alakuljanak, és megakadályozza a rákot okozó mutációk kialakulását.
A vastagbélrák elleni védőhatását növeli a halolaj (DHA).
6, Késlelteti a neurodegenerációt
Rokonaihoz a ketontestekhez a butirát is javította az idegi működést, és néhány neurológiai rendellenesség -például a Huntington-Kór -túlélési esélyét az egereknél.
7, Javítja a szív és érrendszeri mutatókat
A vajsavpótlás a patkányoknál csökentette a vérben a koleszterin, a triglicelidek és az éhomi inzulin mértékét.
8, Csökkenti a cukorbetegség hátrányos következményeit
A vajsav stabilizálta a cukorbeteg patkányok vércukorszintjét.
9,Gyulladáscsökkentő
A vajsav csökkenti a gyulladáskeltő citokinok receptorainak számát, és nyugtatja az immunrendszert.
10, Gyórsítja a szövetgyógyulást
Amikor a szívrohamot elszenvedett patkányok szívébe vajsavat fecskendeztek hialuorinsavval és A-vitaminnal kombinálva, az jelentős szív -és érrendszeri javulást eredményezett.
Egészséges rostok
A gabonakorpában lévő rostok károsak, ám létezik két olyan rozsfajta, amelyek nagyon jó hatásúak: az egyik a rezisztens keményítő, a másik a pektin.
A következő részben erről lesz szó, kattintson!