A baktérium lehet barátságos, illetve káros


A kooperatív "probiotikus" baktérium támogatja az emésztést, segíti a tápanyagok felszabadulását és védi a beleket a veszélyesebb kórokozóktól.

A nem kooperatív, "patogén" baktérium elvonja a szervezettől az ételt és a tápanyagokat, méreganyagokat bocsát ki, elzárja a testet, és fertőző betegségeket okoz.

Egy egészséges ember beleiben körülbelül ezer baktérumfaj él, miközben a bélbetegséggel küzdő emberekben tipikusan kevesebb, nagyjából hétszázötven faj található, ugyanis a patogén baktériumok elűzik a probiotikus fajokat.

Márpedig az ember bélbaktérumainak jelentős szerepük van az egészségben.

Az élelmi rostok - az emberek számára emészthetetlen, ám a bélbaktériumok számára emészthető növényi részek  - segítenek meghatározni az ember bélbaktériumainak a jellegét.

A rostok mennyisége azt mutatja meg, hogy mennyi baktérium él a bélben, a típusa pedig azt, hogy milyen fajok.

A káros rostok

Bizonyos rostok - például a gabonafélék rostjai  - úgy tűnik károsak!

A gabonarostokkal két fő  probléma van: az egyik, hogy mérgező fehérjéket tartalmaznak - mint glutén, illetve olyan rostokat, amelyek felsérthetik a bélfalat.

A hagyományos orvosi felfogás szerint azonban mindezek ellenére is ajánlják a teljeskiőrlésű gabonarostokat.

Dr. Paul L. McNeil ezt így magyarázza:


Amikor rostban gazdag ételeket eszünk, azok nekiütköznek a gyomorbél rendszert burkoló sejteknek, és roncsolják a külső felszínüket.

Szerintünk ezek az ütközések és sérülések növelik a síkosító nyálka mennyiségét. Ez pedig jó dolog.

Kissé ellentmondásosnak tűnhet de az a véleményünk, hogy a sejtszintű sérülések javíthatják az egész gyomor és bélrendszer egészségét. 
Ez valószínű egyike azoknak az abszurd gondolatoknak, amelyekben George Orwell szerint, "csak egy entellektüel tud hinni".

Az állítást egyetlen egy klinikai kísérletben vizsgálták, az 1989-ben közétett DART vizsgálatban (Diet and Reinfarction Trial - az étrend és az újbóli infarktus közötti kapcsolat vizsgálatára.)

A kísérletben 2033 brit beteg vett részt, akiknek korábban már volt szívrohamuk, és egy magas rostartalmú étrenden élő csoporthot hasonlítottak össze egy kontrollcsoporttal.

A magas rosttartalmú étrendek élők teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, s a gabonarost-bevitelüket napi 9 grammról 17 grammra emelték.

És az eredmény?

A két évig tartó vizsgálat alatt a magas rostartalmú étrenden élők csoportjában 22 % -kal magasabb volt a halálozás:

a kontrollcsoportban 9.9%, míg a magas rosttartalmú étrenden élőknél 12,1%.

A vajsav előnyös hatásai

A bél egy anareob környezet, azaz nincs benne oxigén.

Ez megakadályozza, hogy a baktérium a zsírokat alakítsák át, és arra kényszeríti őket, hogy a zsírok helyett a a saját oxigénnel rendelkező szénhidrátokat használják.

A szénhidrátok erjedésének melléktermékeként a baktériumok olyan rövid láncú zsírokat hoznak létre, mint a propionált, a vajsav (butirát) és az acetát.

Mivel a baktériumok maguknak nem tudják felhasználni ezeket a zsírokat, ezért azok bekerülnek a testbe.

A bélbaktériumoktól származó rövid láncú zsírok a belekben élő colonocyták elsődleges energiaforrásai, és a test kalóriaigényének akár 7%-át is fedezik.

Ezek közül a rövid láncú zsírok közül a legfontosabb a vajsav, amely egy négy szénatomos, telített zsír.

Figyelemre méltó, hogy a butirát milyen sokféleképpen javítja az egészséget.

1, Megelőzi az elhízást

A butirát javította az inzulinérzékenységet a patkányoknál, és megelőzve az elhízást.

Talán ez az, amire az elhízott embereknek a leginkább szükségük van: egy jó adag butiráttermelő bélbaktériumkúra.

2, Gyógyítja a beleket

Butirátpótlást vagy beöntést már alkalmaztak Chron betegeknél és colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) betegségekben szenvedőknél is.

3, Javítja a bélfal egészségét

A vajsav csökkenti a bélfal áteresztőképességét, így megelőzi, hogy a toxinok és más kórokozók átszivoragjanak a testbe.

4, Enyhíti a székrekedést

A rozs rostja a búzakorpához képest 63%-kal növelte a vajsavtermelést, 1.4%-kal növelte a heti székelések számát.

Puhább lett tőle a széklet és megkönnyítette a székelést.

5, Segít megelőzni a vastagbélrákot

A vajsav arra ösztönzi a rákos sejteket, hogy normál sejtekké alakuljanak, és megakadályozza a rákot okozó mutációk kialakulását.

A vastagbélrák elleni védőhatását növeli a halolaj (DHA).

6, Késlelteti a neurodegenerációt

Rokonaihoz a ketontestekhez a butirát is javította az idegi működést, és néhány neurológiai rendellenesség -például a Huntington-Kór -túlélési esélyét az egereknél.

7, Javítja a szív és érrendszeri mutatókat

A vajsavpótlás a patkányoknál csökentette a vérben a koleszterin, a triglicelidek és az éhomi inzulin mértékét.

8, Csökkenti a cukorbetegség hátrányos következményeit

A vajsav stabilizálta a cukorbeteg patkányok vércukorszintjét.

9,Gyulladáscsökkentő

A vajsav csökkenti a gyulladáskeltő citokinok receptorainak számát, és nyugtatja az immunrendszert.

10, Gyórsítja a szövetgyógyulást

Amikor a szívrohamot elszenvedett patkányok szívébe vajsavat fecskendeztek hialuorinsavval és A-vitaminnal kombinálva, az jelentős szív -és érrendszeri javulást eredményezett.

Egészséges rostok

A gabonakorpában lévő rostok károsak, ám létezik két olyan rozsfajta, amelyek nagyon jó hatásúak: az egyik a rezisztens keményítő, a másik a pektin.

A következő részben erről lesz szó, kattintson!